În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.

Tort de ciocolată

PENTRU BLAT:

100 g ciocolată amăruie (50% cacao)

150 g unt

6 ouă

6 linguri de zahăr (pudră)

3 linguri ulei de primă presă Unisol

3 linguri făină

esență de vanilie

1 linguriță praf de copt

PENTRU CREMĂ:

300 g ciocolată cu lapte (50% cacao)

400 g smântână dulce (rece, ținută în frigider peste noapte)

50 g cacao

130g zahăr pudră

1 borcan compot de vișine (vișinele se folosesc la ornat, siropul la însiropat)

Mod de preparare

PREPARARE BLAT
Se pune o cratiță la foc mic și se pun untul și ciocolata la topit (se amestecă des), apoi se lasă la răcit. Se sparg ouăle și se separă albușul de gălbenuș. Albușurile separate se bat bine la viteza maximă a mixerului. Când spuma s-a întărit (se va ține bine de paletele mixerului și nu se desprinde), se adaugă zahărul pudră și se amestecă în continuare până când spuma devine densă și lucioasă. Se freacă separat gălbenușurile cu uleiul de primă presă, esența de vanilie și ciocolata topită până se obține o emulsie stabilă care se toarnă peste spuma obținută din albușuri. Se omogenizează ușor compoziția la viteza cea mai mică a mixerului. Se cerne făina împreună cu praful de copt peste compoziția astfel obținută, apoi se amestecă ușor cu o spatulă, cu mișcări de jos în sus. Se ia o tavă (diametru 24 cm), se tapetează cu hârtie de copt, se toarnă compoziția în tavă, apoi se bagă la cuptor la foc mediu pentru circa 30 de minute, până când blatul devine ferm la atingere (se poate încerca cu scobitoarea). Când este gata, se scoate din cuptor și se lasă la răcit.
PREPARARE CREMĂ
Se ia o cratiță și se pun împreună untul, ciocolata ruptă în bucăți mici, cacaua și zahărul, apoi se lasă la foc mic până când se topește ciocolata, amestecându-se în continuu (pentru a nu se lipi). Se lasă la răcit și ulterior se adaugă 200 ml din smântâna lichidă (din totalul de 400 ml) și se amestecă energic până se obține o cremă. Amestecul astfel obținut se lasă la răcit circa 10 minute, apoi se adaugă și restul de smântână lichidă și se bate bine.
ORNARE TORT
Se taie blatul în jumătate (pe orizontală). Una dintre jumătăți se așează înapoi în formă și se însiropează cu siropul din compot, apoi se adaugă jumătate din cremă. Se așează peste și celaltă jumătate de blat rămasă, se însiropează și ea, se pune restul de cremă și se nivelează. Adițional se pot rade fâșii de ciocolată, iar apoi se ornează cu vișinele din compot, cărora le-au fost scoși sâmburii.
Poftă bună!