În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.

Sarmale cu arpacaș și prune uscate

1 varza medie

o ceapa mare

1 kg de carne de vita

250 g de arpacas

150 g de prune uscate

5-6 linguri de rosii pasate

sare

piper

ramurele de cimbru

ulei Unisol

Mod de preparare

Scoate cotorul dintr-o varza nu foarte mare, apoi pune-o la fiert. Apa trebuie sa fi dat deja in clocot si sa aiba sare in ea. Desprinde frunzele pe rand si indeparteaza-le nervurile groase. Lasa frunzele sa se raceasca.

Spala arpacasul in multe ape si lasa-l in apă rece, de seara pana dimineata sau macar 5 ore. Se va inmuia si umfla. Toaca o ceapa mare si pune-o la inmuiat pe foc mic, cu o lingura de Unisol. Uleiul, fiind obtinut din prima presare a semintelor, ii va da o un plus de savoare naturala.

Pune peste ceapa carnea de vita, macinata de doua ori. Pune apoi prunele uscate tocate mare cu cutitul. Adauga arpacasul scurs de apa. Amesteca bine. Pune in cratita/tigaie doua-trei linguri de rosii pasate in casa – pentru un plus de prospetime.

Condimenteaza cu sare si piper. Lasa amestecul sa se raceasca si formeaza sarmalele. Pune varza tocata pe fundul unei oale si aseaza sarmalele peste ea.

Pune o cana mare de apa in oala (sa nu treaca peste primul strat de sarmale), imprastie varza tocata peste sarmale, cateva prune uscate, ramurele de cimbru si doua-trei linguri de rosii pasate.

Fierbe pe foc mic, sub capac. Sarmalele se vor gati in aburi, vor fi mai proaspete, mai putin grase decat cele obisnuite si foarte spectaculoase odata ce infigi furculita in ele. Daca simti ca-i musai, poti sa le mananci cu smantana.

Poftă bună!