În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.

Prăjitură cu bulion

INGREDIENTE PENTRU BLAT

15 linguri zahăr

15 linguri bulion

1 pliculeț praf de copt

550 g făină

Unisol, ulei de primă presă

INGREDIENTE PENTRU CREMĂ

1 l lapte

5-6 linguri zahăr

200 g griș

200 g unt (min 80% grăsime)

Coajă de lămâie rasă

2 pliculețe de zahăr vanilat

300 g dulceață acrișoară (prune)

Mod de preparare

Se ia un vas și se pun împreună bulionul, 15 linguri de Unisol, ulei de primă presă și zahărul și se amestecă. Făina și praful de copt se amestecă separat.
Se împarte aluatul în 4 părți egale.
Se ia o tavă, se întinde o parte a aluatului, apoi se introduce la cuptor pentru 5-7 minute la o temperature de 180 de grade.
Înainte de a îndepărta foaia de aluat coaptă, se lasă tava la răcit timp de câteva minute. Se repetă operațiunea cu fiecare parte de aluat pentru a se obține 4 foi.
Se ia o cratiță și se pun la fiert laptele, zahărul, zahărul vanilat și coaja de lămâie. Când laptele începe se fiarbă, se adaugă grișul (în ploaie). Se amestecă foarte bine cu telul, pentru a nu se face cocoloașe.
Se lasă la fiert 5-6 minute și se amestecă continuu până se obține un griș moale. Se acoperă oala cu folie alimentară. Folia trebuie să atingă suprafața grișului pentru a face crustă. Se lasă la răcit.

Se freacă untul (trebuie să fie la temperatura camerei) cu mixerul la viteză medie, până se obține o spumă. Se adaugă 1-2 linguri de griș și se amestecă cu mixerul. Crema obținută se păstrează la rece până în momentul folosirii.

Se așează o foaie de aluat peste care se întinde jumătate din cremă, apoi se așează o altă foaie.
Deasupra ei se întinde dulceață. Peste dulceață se așează a 3-a foaie de aluat și se adaugă restul de cremă, apoi se așează ultima foaie de aluat.
Se pune un tocător peste prăjitură și eventual deasupra lui o altă greutate (câteva borcane de gem) pentru a se așeza prăjitura și a fi compactă.

Înainte de a se servi, se pudrează cu zahăr.
Poftă bună!