În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.

Plăcintă țărănească de dovleac

PENTRU ALUAT:

500 g făină

½ linguriță de sare

1 ou mediu

200 ml apă călduță

1 lingură oțet

Unisol, ulei de primă presă (aprox. 340 ml)

PENTRU UMPLUTURĂ:

1200 g dovleac ras

150 g zahăr tos

1 plic zahăr vanilat

1 linguriță scorțișoară (pudră)

Unisol, ulei de primă presă (70 ml)

Mod de preparare

Se pregătește umplutura mai întâi, pentru că trebuie lăsată la răcit.
Se amestecă dovleacul ras cu zahărul tos și cel vanilat și cu uleiul de primă presă, Unisol. Se ia o oală potrivită, se pune Unisol, ulei de primă presă la încins (~40 ml), se adaugă amestecul de dovleac și se lasă la călit aproximativ 5 minute, la foc mediu spre mic.
Se ia de pe foc, se adaugă scorțișoara și se amestecă pentru a se omogeniza compoziția, apoi se lasă la răcit.
Se pregătesc foile de plăcintă.
Se ia un vas încăpător, se pune făina, apoi se adaugă oul bătut și sarea. Se amestecă apa călduță cu oțetul și Unisol, uleiul de primă presă (250-300 ml) și se adaugă peste compoziție. Se frământă aluatul cu mâna. Când se leagă și devine neted, se trântește de masă de câteva ori.
Se rupe aluatul în patru părți egale. Se toarnă Unisol, ulei de primă presă pe fiecare bucată, pe toate părțile, apoi se întinde cu un sucitor. Se întinde până se obține o formă rotundă, se lasă 10 minute să se odihnească, apoi se continua să se întindă până se obține o foiță subțire. Dacă este nevoie, se mai presară ulei în timp ce se întinde.
Se ia compoziția de dovleac călit și se distribuie în mod egal pe fiecare foiță de aluat în parte.
Se ia o hârtie de copt și se tapetează o tavă. Se rulează fiecare foaie de aluat și se strânge la capete. Se mută foile rulate cu grijă în tavă, cu partea cu care s-a încheiat de rulat, în jos.
Se introduce tava în cuptorul preîncălzit la 180 de grade timp de 35-40 de minute, până când se rumenesc rulourile și prind o culoare arămie.
Se scot din cuptor și se pudrează cu zahăr, apoi se lasă la răcit.
Poftă bună!