În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.

Mucenici moldovenești

INGREDIENTE PENTRU ALUAT

450 ml lapte

125 g zahăr

20 g drojdie uscată sau 50 g drojdie proaspătă

1 kg făină

2 pliculețe zahăr vanilat

1 esență vanilie

3 ouă

Coajă de lămâie rasă

Unisol, ulei de primă presă

PENTRU SIROP ȘI DECOR

300 ml apă

150 g zahăr

1 esență de vanilie

Coaja de la o portocală (felii mai mari)

200 g miere

200 g nuci măcinate

1 ou

Mod de preparare

Se ia un bol mic și se pune drojdia.
Se adaugă puțin lapte (pentru hidratare) și se amestecă ușor.
Se adaugă și o lingură de zahăr și se mai completează cu puțin lapte și se amestecă.
Se pun și două linguri de făină și se amestecă până se obține un aluat moale. Se lasă la crescut 10-15 minute.

Se ia un bol adânc și se pun făina, ouăle, maiaua (compoziția lăsată la crescut), zahărul vanilat, coajă de lămâie rasă, esența de vanilie și se amestecă cu mixerul la nivel mediu (sau se frământă cu mâna). Treptat se adaugă lapte (cam de 3-4 ori) și se continuă să se amestece.
După ce s-a adăugat laptele, se face aceeași operațiune cu 50 ml de Unisol, ulei de primă presă (se adaugă de 2-3 ori în timp ce se amestecă).
Se scoate aluatul din bol pe un blat. Se presară puțină făină atât pe blat, cât și pe bila de aluat și se frământă ușor cu mâinile.
Se ia un castron,se unge cu Unisol, ulei de primă presă, se pune aluatul și se lasă la crescut pentru 1 oră.

Se pune pe foc o cratiță și se pune apa (300 ml).
Se adaugă zahărul și se amestecă ușor, apoi se lasă siropul să fiarbă. După ce dă în fiert, se lasă 2-3 minute și se adaugă esența de vanilie, apoi se oprește focul.
Se pune și coaja de portocală (pot fi bucăți mai mari) și se lasă la infuzat.
După ce se răcește, se scoate coaja de portocală și siropul este gata.

Se presară făină pe un blat și se rastoarnă aluatul crescut din castron, apoi se frământă ușor.
Se rupe o bucată din aluat și se răsucește pe blat cu mâinile, până se obține un sul sau o fâșie lungă de aluat.
Se ia un capat al sulului și se înfășoară până la jumătate în formă de melc.
Se apucă celalalt capăt al sulului și se face aceeași operațiune, dar din sens invers, pentru a se obține o formă de 8.

Se ia o tavă, se tapetează cu hârtie de copt și se așează forma de 8.
Se repetă operațiunea cu restul aluatului.
Se lasă formele (mucenicii) la crescut în tavă pentru aproximativ 15 minute.

Se ia un bol, se sparge un ou și se bate împreună cu puțin lapte. Se ia o pensulă și se ung mucenicii cu această compoziție.

Se introduce tava la cuptor pentru 20-25 de minute sau până când devin aurii. Se scot mucenicii copți, se pun pe un platou și se lasă la răcit.
În momentul în care sunt călduți, se toarnă siropul (care trebuie să fie și el călduț) cu ajutorul unei linguri și se lasă pentru 10 minute pentru a absorbi bine lichidul.
Se folosește o pensulă pentru a unge mucenicii cu miere, iar pe deasupra se presară nucă măcinată.
Poftă bună!