În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.

Ghiveci de legume la borcan

1 kg vinete

1 kg dovlecei

1 kg morcovi

1 kg ardei gras

500 g fasole verde

1 țelină rădăcină

1 conopidă

3 kg roșii

500 g păstârnac

500 g mazăre (opțional)

3-4 ardei iuți

500 g pătrunjel

500 g mărar

200 g sare

Unisol, ulei de primă presă (2,5 l)

Mod de preparare

Se spală legumele.
Se curăță morcovii, țelina și păstârnacul și se taie cubulețe nu foarte mici. Se rup la capete păstăile de fasole. Se desface bucățele conopida.
Se taie vinetele și dovleceii în cubulețe potrivite. Se taie în roșiile și ardeii grași în cubulețe mai mici, iar ardeii iuți se taie rondele. Se amestecă toate legumele într-o tavă, se adaugă sare, ulei și apă (aproximativ 2-3 degete de apă), se acoperă cu o folie de aluminiu și se bagă la cuptor la foc maxim, pentru 40-50 de minute, până s-au înmuiat suficient. Opțional se pot pune si 2-3 foi de dafin, în funcție de gust.

Se lasă legumele la răcit și între timp se toacă mărunt verdeața (mărar, pătrunjel, frunze de țelină) și se adaugă peste ele.
Se sterilizează borcanele și capacele: este suficient să se bage în cuptorul preîncălzit la 170 de grade, pe o tavă, pentru 10 minute.
Se umplu borcanele, repartizând în mod egal legumele și lăsând un spațiu gol de două degete. Se completează cu Unisol, ulei de primă presă până când borcanul rămâne gol aproximativ 1 deget (1 cm). Se pun capacele și se strâng bine.

Se ia o oală încăpătoare, se tapetează cu hârtie de ziar, apoi se învelește separat fiecare borcan în hârtie de ziar și se pune în oală. Se adaugă apă rece până aproape de capace. Se pune pe foc și se lasă timp de 1 oră din momentul în care apa a dat în clocot. Se stinge focul, se lasă în apă până a doua zi.
Se pun la păstrat în cămară.