În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.

Cozonac împletit

Cantități pentru 2 cozonaci

6 linguri ulei Unisol de primă presă

1/2 l lapte dulce

250 g zahăr

Esență de vanilie

4 gălbenușuri

50 g drojdie proaspătă

1 kg făină

200 g unt

1 vârf de linguriță sare

Ingrediente pentru umplutură:

4 albușuri

3 linguri de cacao

esență vanilie

250 g de rahat tăiat cubulețe

250 g de nucă măcinată

100 g stafide

150 g zahăr

1 ou pentru uns cozonacul

Mod de preparare

Pregătirea ingredientelor
Cu o zi înainte de prepararea cozonacului toate ingredientele trebuie să fie ținute la temperatura camerei (mai puțin untul și laptele, pe care le putem încălzi). Cel mai important, în momentul preparării cozonacului, ouăle trebuie să fie la temperatura camerei.

Preparare maia
Se amestecă 1 gălbenuș de ou, 1 linguriță zahăr și se adaugă drojdia proaspătă. Se amestecă în continuare, până când drojdia se dizolvă. Se adaugă făină, cât să se obțină o consistență asemănătoare cu cea a unei smântâni. Se acoperă și se lasă la dospit 1 oră
Preparare cozonac
Amestecă laptele cu restul de zahăr și pune-l pe foc. Amestecă în continuu, până când se dizolvă zahărul, se oprește focul și adaugă esența de vanilie. Adaugă într-un lighean făina cernuntă, sarea, laptele călduț și maiaua crescută.
Amestecă încet toate ingredientele, după care adaugă pe rând 6 linguri de ulei Unisol de primă presă ușor încălzit și cele 4 gălbenușuri (tot pe rând). Frământă aproximativ 10 minute aluatul astfel obținut, după care adaugă untul topit (cald, nu fierbinte).
Frământă alatul aproximativ 1h.
Lasă aluatul la dospit într-un lighean cu capac sau acoperit cu un prosop, până crește de 3 ori. (aprox 1h). Temperatura în camera trebuie să fie de aproximativ 24 grade.
După ce a crescut suficient, împarte aluatul în 4 părți egale. Întinde pe blat fiecare bucată de aluat și adaugă umplutura preferată: rahat/ nuci/ cacao/ stafide.

Mod de preparare umplutură
Bate albușurile spumă cu zahăr. Adaugă cacao, nucă tocată și amestecă întrega compoziție. Întinde amestecul obținut pe fiecare bucată de aluat și presară rahat/stafide pe deasupra. Rulează și împletește bucățile două câte două. Pentru un aspect mai aparte, se pot cresta rulourile pe lung înainte de împletire.
Unge o tavă cu ulei Unisol de primă presă și tapetateaz-o cu faină. Așază cozonacii în tavă și lasă-i să mai crească circa 30 de minute. Unge-i cu ou și presară-i cu zahăr înainte de a-i introduce la cuptor circa 45 de minute. Primele 20 min 180 grade, și următoarele 30 de min la 170 grade. După primele 30 de min, dacă s-au rumenit foarte mult, se poate adăuga o hârtie de copt deasupra cozonacilor, pentru a nu se rumeni prea tare.
Nu deschide ușa cuptorului în primele 30 de minute, pentru a lăsa cozonacii să crească.