În viață e bine să lași o picătură de la tine, în mâncare mai bine pui o picătură de Unisol.
PENTRU STRATUL DE CARAMEL:
5-6 mere
300 g zahăr
20 ml apă
PENTRU CREMA DE ZAHĂR ARS:
10 ouă
800 ml lapte
200 g zahăr
2 lingurițe esență de vanilie
1 praf de sare
PENTRU BLAT:
4 ouă
90 g făină
120 g zahăr
30 g cacao
1 praf de sare
30 ml Unisol, ulei de primă presă
Se începe cu stratul de caramel cu mere.
Se ia o cratiță, se pun apa și zahărul la foc potrivit și se lasă până se obține un caramel de culoare arămie. Se ia o tavă și se întinde caramelul cu ajutorul unei spatule pe toată suprafața. Se taie merele în sferturi și se așază în tavă cu coaja mărului pe caramel. Se bagă tava la cuptorul pre-încins la 170 de grade, pentru 25 de minute.
Se continuă cu crema de zahăr ars.
Se ia un bol încăpător și se folosește un mixer. Se bat ouăle împreună cu praful de sare la o viteză mică, apoi se crește viteza treptat. În timp ce ouăle își măresc volumul, se adaugă treptat zahărul și se mixează în continuare. După aproximativ 5 minute, se adaugă și laptele și esența de vanilie și se oprește mixerul.
Se scoate tava de la cuptor și se toarnă crema de zahăr ars peste merele în caramel, astfel încât să acopere întreaga suprafață a tăvii. Se introduce din nou tava la cuptor la 170 de grade, pentru 45 de minute.
Pentru blat, se ia un bol încăpător și se folosește mixerul. Se mixează ouăle împreună cu praful de sare, până își dublează volumul. Se adaugă treptat zahărul, timp în care se mixează în continuare (aproximativ 5 minute). Se oprește mixerul și se adaugă 30 de ml de Unisol, ulei de primă presă.
Se ia o spatulă și se amestecă ușor, în timp ce se cerne pe deasupra compoziției făina și cacaua. Se amestecă cu mișcări largi, de sus în jos, prin răsturnare. Se scoate tava de la cuptor și toarnă compoziția peste crema de zahăr ars, acoperindu-se întreaga suprafață.
Se dă tava la cuptorul pre-încins la 170 de grade, pentru 25-30 de minute.
Se scoate tava de la cuptor și se lasă la răcit. Se merge cu un cuțit de-a lungul marginilor și se desprinde cu atenție. Se ia un platou și se răstoarnă tava, apoi se îndepărtează și se poate porționa. Se poate servi cu frisca deasupra sau o lingura de inghetata.
Poftă bună!